COMMONWEALTH of VIRGINIA

Deparﬂmmt of Taxation
December 12, 2003

Ms. Rosemarie Dunn

Contract Specialist

Services Acquisition Center

U.S. General Services Administration
1941 Jefferson Davis Highway, Room 507
Arlington, Virginia 22202

Re: Request for Ruling: Retail Sales and Use Tax
U.S. General Services Administration

Dear Ms. Dunn:

This is a clarification of the Department's policy regarding the application of the
sales and use tax to federal government credit card purchases under the GSA
SmartPay Program. This does not represent a policy change, but instead clarifies the
information | previously sent to you on June 28, 2002, and which was subsequently
published in Public Document 02-105. The clarification deals with the application of the
sales and use tax to the four types of credit cards used to make government purchases
as addressed in the section titled "Background.” The remainder of the letter is
unchanged.

The Government Exemption

Virginia Code § 58.1-609.1(4) provides an exemption from the retail sales and
use tax for “[tJangible personal property for use or consumption by ... the United States.”
Further, the regulation set out in Title 23 of the Virginia Administrative Code 10-210-690
indicates that federal government purchases are exempt provided payment “is made
directly by the federal government pursuant to an official purchase order (e.g., by direct
billing to the government or use of government credit card). Only credit card purchases
for which the credit of the federal government is bound and billings are sent directly to
and paid by the government, are exempt from the tax." (Emphasis added.)

Background

Based on these authorities, the Department contacted your agency on
September 27, 1999, and addressed the application of the sales and use tax to the
following four types of credit cards issued under the GSA SmartPay Program.



Ms. Rosemarie Dunn
December 12, 2003
Page 2

Fleet and Purchase Cards

These cards are issued under the Voyager, Mastercard and VISA platforms.
These cards carry the prefixes 8699 (Voyager), 5568 (Mastercard) and 4486 and 4716
(VISA). All purchases made with these cards are billed directly to and paid by the
federal government and, thus, qualify for exemption from Virginia's sales and use tax.
Fleet cards are imprinted with the language “For Official Government Fleet Use Only."
Purchase cards are imprinted with the language “For Official US Government
Purchases Only."

Travel Cards

These cards are issued under the Mastercard and VISA platforms and carry the
same prefixes as stated above (Mastercard: 5568, VISA: 4486 and 4716). These cards
may be billed directly to the federal government or billed to an individual. The billing of
these cards can be identified by the sixth digit in the card’s account number. If the sixth
digit is "0", "6", "7", "8", or "9", the purchase is billed directly to the federal government
and is exempt. Conversely, if the sixth digit is "1", "2", "3", or "4", the purchase is billed
to the individual and is taxable. Such purchases are taxable because they violate the
“direct” billing mandate set out in the regulation. Travel cards are imprinted with the
language “For Official Government Travel Only."

Integrated (or Combined) Cards

These cards are issued under the same platforms and use the same prefixes as
the travel cards above. The integrated cards provide for fleet, purchase and travel
transactions in a single card. All fleet and purchase transactions made with these cards
are billed directly to and paid by the federal government and, thus, qualify for exemption
from Virginia's sales and use tax. Travel purchases made with these cards may be
billed directly to the federal government or billed to an individual. The billing of travel
purchases made using these cards can be identified by the sixth digit in the card’s
account number. If the sixth digit is "0", "6", "7", "8", or "9", the purchase is billed
directly to the federal government and is exempt. Conversely, if the sixth digit is "1", "2",
"3", or "4", the purchase is billed to the individual and is taxable. Such travel purchases
are taxable because they violate the "direct” billing mandate set out in the regulation.
Integrated cards are imprinted with the language “For Official Government Use Only."

The GSA SmartPay Program is effective for five years, with five one-year options
to renew (for a total possible contract period of ten years).
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Exemption Certificates

For some time, the Department has allowed the use of an official purchase order
or an exemption certificate as sufficient documentation for exempt purchases made by
the federal government. Now that the taxable or exempt status of the credit cards can
be determined by the card account numbers, it is no longer necessary that federal
government agencies provide a purchase order or an exemption certificate to vendors
when making exempt purchases using these cards.

The Department currently relies on the credit card number to determine whether
a particular fransaction qualifies as an exempt purchase by the federal government. In
auditing vendors, the Department verifies that an exempt credit card number has been
used to pay for an exempt transaction. Vendors, in accepting these credit cards, must
make a determination of the taxable or exempt status of the transaction based on the
card account number. Vendors must retain in their records a copy of the purchase
invoice or receipt that includes the federal government credit card account number in
order to document an exempt transaction.

PIN Number

| understand that the "Point of Sale” terminals of some vendors require that a
four-digit code be used with the credit cards when purchases are made by federal
government agencies. |t is acceptable to use the “4700" PIN for such purposes.
However, regardless of whether or not the “4700" PIN number is used, the Department
will continue to rely on the credit card account number to determine whether a particular
transaction qualifies for exemption. Therefore, vendors should maintain the appropriate
documentation for exempt transactions as discussed above (and not merely the “4700"
PIN number).

| hope the foregoing has responded to your inquiry. As you have suggested, this
information is available on the Department's web site at www.tax.state.va.us.

If you have additional questions, please contact Valerie H. Marks in the Office of
Policy and Administration, Appeals and Rulings, via e-mail at vmarks@tax.state.va.us
or at (804) 367-0964.

Sincerely,

Kenneth W. Thafgon
Tax Commissioner
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